Kerst recepten
Kerstbrood Ingrediënten: 500 gram bloem 100 gram
gesneden sukade Bereiding: Doe de bloem in een kom, maak een
kuiltje in de bloem en brokkel hier de gist in. Meng deze aan met een
gedeelte van de lauwe melk. Voeg dan de rest van de bloem uit de kom, het
ei, de basterdsuiker, de melk, de gesmolten boter, de kardemom- en
kruidnagelpoeder, de gemalen amandelen en het zout toe. Kneedt het deeg met
beide handen flink door totdat het van de handen loslaat (ongeveer 20
minuten). Laat het nu 3 kwartier op een lauwwarme plaats rijzen. Leg het
deeg op een bebloemd aanrecht en kneed er bij gedeelten de krenten, de
rozijnen, de sukade en de citroenrasp door. Vorm het deeg tot een dikke
ronde plak, rol deze eivormig uit. Bestrijk de helft van het deeg met water,
sla de smalle kant naar de brede kant toe, zodat deze iets uitsteekt.
Beboter een bakblik. Leg het brood hierop en laat het op een lauwe plaats,
afgedekt met een vochtige tot de dubbele hoogte rijzen.
Kerststol
30 gram gist
1 tot 2 dl lauwe melk
200 gram gesmolten boter
75 gram basterdsuiker
1 ei
200 gram rozijnen
200 gram krenten
geraspte schil van ½ citroen
½ theelepel kardemompoeder
½ theelepel kruidnagelpoeder
100 gram gemalen amandelen
10 gram zout
gezeefde poedersuiker
Verwarm de oven voor op 175 °C en bak het kerstbrood in circa 40 minuten
gaar en goudgeel.
Bestrijk het iets afgekoelde brood met gesmolten boter en bestuif het dik
met poedersuiker.
Ingrediënten:
1 kg bloem |
100 gram
gesmolten boter |
Bereiding:
* Vermeng de bloem met zout in een grote kom, maak in het midden een kuiltje. Verwarm de melk tot lauw. Verkruimel de gist in een kommetje en roer een deel van de lauwe melk erdoor. Giet dit mengsel in het kuiltje in de bloem. Strooi de suiker erover. Klop de eieren los en giet ze erbij, giet ook de boter erbij en kneed alles door elkaar tot een soepel en glad deeg. Zet het afgedekt 15 minuten op een warme plaats.
* Laat de rozijnen wellen in de rum of de grand marnier en kneed ze met de gemalen amandeleen door het deeg. Laat dit weer afgedekt 1 uur rijzen.
* Verdeel het deeg in drie stukken en vorm hiervan drie platte, ovale lappen. Vorm als u amandelsijs gebruikt hiervan rolletjes die iets korter zijn dan de deeglap en leg deze op eenderde van de rand op de deeglappen; sla de deeglap dubbel over de amandelspijs tot aan eenderde van de andere kant: zo ontstaat de typerende vorm van stol. Druk de deegrand iets aan en leg de broden op een ingevette bakplaat. Leg er losjes een theedoek over en laat de broden op een warme plaats meer 15 minuten rijzen.
* Verwarm de oven voor op 220 °C. Schuif de bakplaat iets onder het midden in de oven en bak de broden in 35 - 40 minuten gaar en lichtbruin. Laat ze op een taartrooster afkoelen.
* Bestrijk de stollen met zachte boter en bestuif ze dik met poedersuiker
Kersttaart
Ingrediënten:
150 gram boter |
enkele druppels
amandelessence |
Bereiding:
Roer de boter met de suiker tot room en voeg een voor een de eieren toe. Meng zelfrijzend bakmeel en koekkruiden door elkaar en spatel deze in gedeelten erdoor. Hak de amandelen klein en voeg deze met de rozijnen en amandelessence toe. Vet een springvorm in met boter en bestuif deze met bloem. Giet het beslag erin en schuif de vorm in een voorverwarmde oven van 160 °C, stand 2-3. Bak de taart in 70-990 minuten gaar. De taart is gaar wanneer een droge naald er na het prikken er weer droog uit komt. Haal de taart ui de oven en laat deze op een rooster afkoelen. Rol de marsepein uit tot een grote ronde lap en leg deze als een tafelkleed over de taart. Plak met wat eiwit wat chocoladeblaadjes erop.
Variatie: In plaats van chocoladeblaadjes kunt u natuurlijk ook dunne flikken of
kleine kerstkransjes nemen.
Tulband
Gevulde kalkoen
Banketstaaf met appel en rozijnen
Sneeuwballen
Slagroomijsbonbons
Glühwein
Banketstaaf met appel en rozijnen
Meer links naar sites met recepten
Culinaire recepten
Hoofdgerechten
Voorgerechten
Nagerechten
Bijgerechten
Warme drankjes
Kerstkalkoen
Schuimkransjes
Chocolade kerst hulst blaadjes
Cocktails met alcohol
Cocktails zonder alcohol
Hapjes en snacks
Oliebollen
Kerstkransjes
Bowl
Kerststol
Appelbeignets
Superbeignets
Restaurants