Stophier Kerstpagina - alles over kerst, kerstmarkten, kerst webcams,
kerstreizen, kerstuitjes, kerstmuziek, kerstgedichten, kerstboom,
kerstverlichting, kerstkaarten, kerstpakketten, kerst toplijst, kerstkado,
kerstballen, kerstplaatjes, kerstafbeeldinge
Kerst recepten
Kerstbrood
Ingrediënten:
500 gram bloem
30 gram gist
1 tot 2 dl lauwe melk
200 gram gesmolten boter
75 gram basterdsuiker
1 ei
200 gram rozijnen
200 gram krenten
|
100 gram
gesneden sukade
geraspte schil van ½ citroen
½ theelepel kardemompoeder
½ theelepel kruidnagelpoeder
100 gram gemalen amandelen
10 gram zout
gezeefde poedersuiker
|
Bereiding:
Doe de bloem in een kom, maak een
kuiltje in de bloem en brokkel hier de gist in. Meng deze aan met een
gedeelte van de lauwe melk. Voeg dan de rest van de bloem uit de kom, het
ei, de basterdsuiker, de melk, de gesmolten boter, de kardemom- en
kruidnagelpoeder, de gemalen amandelen en het zout toe. Kneedt het deeg met
beide handen flink door totdat het van de handen loslaat (ongeveer 20
minuten). Laat het nu 3 kwartier op een lauwwarme plaats rijzen. Leg het
deeg op een bebloemd aanrecht en kneed er bij gedeelten de krenten, de
rozijnen, de sukade en de citroenrasp door. Vorm het deeg tot een dikke
ronde plak, rol deze eivormig uit. Bestrijk de helft van het deeg met water,
sla de smalle kant naar de brede kant toe, zodat deze iets uitsteekt.
Beboter een bakblik. Leg het brood hierop en laat het op een lauwe plaats,
afgedekt met een vochtige tot de dubbele hoogte rijzen.
Verwarm de oven voor op 175 °C en bak het kerstbrood in circa 40 minuten
gaar en goudgeel.
Bestrijk het iets afgekoelde brood met gesmolten boter en bestuif het dik
met poedersuiker.
Kerststol
(voor 3 broden)
Ingrediënten:
1 kg bloem
15 gram zout
250 - 300 ml melk
80 gram gist
poedersuiker
2 eieren
|
100 gram
gesmolten boter
750 gram rozijnen
100 ml rum of grand marnier
100 gram amandelen, gemalen of gehakt
30 gram fijne tafelsuiker
300 gram amandelspijs
|
Bereiding:
* Vermeng de bloem met zout in
een grote kom, maak in het midden een kuiltje. Verwarm de melk tot lauw.
Verkruimel de gist in een kommetje en roer een deel van de lauwe melk
erdoor. Giet dit mengsel in het kuiltje in de bloem. Strooi de suiker
erover. Klop de eieren los en giet ze erbij, giet ook de boter erbij en
kneed alles door elkaar tot een soepel en glad deeg. Zet het afgedekt 15
minuten op een warme plaats.
* Laat de rozijnen wellen in de rum of de grand marnier en kneed ze met de
gemalen amandeleen door het deeg. Laat dit weer afgedekt 1 uur rijzen.
* Verdeel het deeg in drie stukken en vorm hiervan drie platte, ovale
lappen. Vorm als u amandelsijs gebruikt hiervan rolletjes die iets korter
zijn dan de deeglap en leg deze op eenderde van de rand op de deeglappen;
sla de deeglap dubbel over de amandelspijs tot aan eenderde van de andere
kant: zo ontstaat de typerende vorm van stol. Druk de deegrand iets aan en
leg de broden op een ingevette bakplaat. Leg er losjes een theedoek over en
laat de broden op een warme plaats meer 15 minuten rijzen.
* Verwarm de oven voor op 220 °C. Schuif de bakplaat iets onder het midden
in de oven en bak de broden in 35 - 40 minuten gaar en lichtbruin. Laat ze
op een taartrooster afkoelen.
* Bestrijk de stollen met zachte boter en bestuif ze dik met poedersuiker
Kersttaart
Ingrediënten:
150 gram boter
150 gram lichtbruine basterdsuiker
3 eieren
150 gram zelfrijzend bakmeel
1 eetlepel koekkruiden
100 gram amandelen
150 gram rozijnen
|
enkele druppels
amandelessence
boter om in te vetten
bloem om te bestuiven
300 gram marsepein (kant en klaar)
eiwit
chocoladeblaadjes
|
Bereiding:
Roer de boter met de suiker tot
room en voeg een voor een de eieren toe. Meng zelfrijzend bakmeel en
koekkruiden door elkaar en spatel deze in gedeelten erdoor. Hak de amandelen
klein en voeg deze met de rozijnen en amandelessence toe. Vet een springvorm
in met boter en bestuif deze met bloem. Giet het beslag erin en schuif de
vorm in een voorverwarmde oven van 160 °C, stand 2-3. Bak de taart in 70-990
minuten gaar. De taart is gaar wanneer een droge naald er na het prikken er
weer droog uit komt. Haal de taart ui de oven en laat deze op een rooster
afkoelen. Rol de marsepein uit tot een grote ronde lap en leg deze als een
tafelkleed over de taart. Plak met wat eiwit wat chocoladeblaadjes erop.
Variatie: In plaats van chocoladeblaadjes kunt u natuurlijk ook dunne flikken of
kleine kerstkransjes nemen.
Tulband
Ingrediënten
5 eieren, poedersuiker, 100 gram bloem, 20 gram maïzena, 100 gram boter,
100 gram suiker. Extra: tulbandvorm.
Bereiding
Roer de eierdooiers glad met de suiker. Zeef de bloem en de maïzena in een
beslagkom. Snijd de boter in kleine stukjes en voeg deze aan de bloem toe.
Klop het eiwit stijf en vermeng het met de boter, bloem, eierdooiers en de
suiker. Doe dit direct in de ingevette tulband, die met een beetje
poedersuiker en meel bestrooid is.
Zet de vorm in een voorverwarmde oven van 225 graden C en bak de tulband in
30 - 35 minuten in het midden van de over gaar. Om te controleren of de
tulband gaar is, een breinaald in het gebak stoppen. Als deze er droog
uitkomt is de tulband klaar. Laat het gebak op een taartrooster afkoelen en
bestrooi de tulband met poedersuiker.
Gevulde kalkoen
Ingrediënten
1 kalkoen (panklaar) van 2-10 kg, zout, 750 gram tamme kastanjes, 1
theelepel kleingesneden salieblaadjes, 300-750 gram boter, suiker
Bereiding
Was de kalkoen en doe er zout op. Kruis de kastanjes in kook ze circa 10
minuten in ruim water. Giet de kastanjes af, pel ze en snijd ze in vieren.
De lichaamsholte van de kalkoen vullen met de kastanjes en de salieblaadjes
en de kalkoen dichtbinden. De kalkoen in de boter onder regelmatig bedruipen
goudbruin en gaar braden in een warme oven bij 150 C - 175 graden C. Tegen
het uitdrogen eventueel de kalkoen bedekken met aluminiumfolie of een
vuurvaste kom met water onder in de oven plaatsen.
De kalkoen is gaar als het vlees bij de poten makkelijk loslaat. De
braadtijd voor de kalkoen is afhankelijk van het gewicht: bij 2-4 kilo circa
2 1/2 uur, bij 5-7 kilo circa 3 3/4 uur, bij 10 kg circa 4 1/2 uur.
Haal de gare kalkoen uit de oven. Doe de jus in een pan en schenk er al
roerend net zoveel water bij tot het bezinksel oplost. De poten eraf snijden
en eventueel in twee stukken verdelen. De kastanjes uit de kalkoen halen en
aanmaken met wat suiker. De vleugels afnemen en het borstvlees in twee
stukken eraf nemen.
Het vlees in stukken verdelen en op een voorverwarmde schaal leggen. Schenk
hier wat jus over. Leg de aangemaakte kastanjes naast het vlees. Lekker met
een compote van perziken of abrikozen.
Banketstaaf met appel en rozijnen
Ingrediënten
6 plakjes bladerdeeg, 300 gram amandelspijs, 1 appel, 1 eierdooier, 1/2
eetlepel citroensap, 3 eetlepel rozijnen, 2 eetlepel paneermeel, 1 eetlepel
kofieroom, boter voor het invetten
Bereiding
Ontdooi het bladerdeeg en verwarm de oven voor op 225 graden C. Roer de
spijs met vork los in een kom. Schil de appel en rasp die erboven. Voeg de
eierdooier en het citroensap roer het mengsel smeuig. Vet de bakplaat in en
leg twee rijen van drie plakjes bladerdeeg op de plaat. Bestrijk de randen
met water en plak ze aan elkaar. Verdeel het paneermeel over het bladerdeeg.
Het spijsmengsel tot twee rollen vormen en op de deeglappen leggen. Het deeg
om het spijs heenvouwen. Sluit de randen en plak de uiteinden goed dicht met
water. De sluitrand naar beneden keren en de bovenkant bestrijken met de
koffieroom.
In het midden van de oven de banketstaven in circa 25 minuten goudbruin en
gaar bakken. Nadat de banketstaven op een taartrooster zijn afgekoeld het
banket in 15 stukken van circa 4 centimeter snijden. Tot het serveren in een
goed sluitend blik bewaren
Sneeuwballen
Ingrediënten
2 eiwitten, 125 gram poedersuiker, 1 eetlepel sinaasappellikeur, 150 gram
suiker, 75 gram witte chocolade, kaneel, poedersuiker
Bereiding
Klop de eiwitten stijf en klop er de poedersuiker en de sinaasappellikeur
door tot er pieken blijven staan.
Verwarm de oven voor op 120 °C. Schep met een ijsbolletjestang bollen op het
bakpapier (doop de tang tussendoor steeds in koud water). Maak met een lepel
pieken op de bollen.
Bak de bollen in de oven in ± 1½ uur droog en laat ze op een taartrooster
afkoelen. Verwarm op zacht vuur al roerend ½ dl water met de suiker tot de
suiker oplost. Steek de bollen op satéprikkers, bestrijk de ronde kant van
de bollen met de suikerstroop en laat die hard worden.
Smelt de witte chocolade au bain-marie, strijk dit op de platte kanten van
de bollen en plak steeds 2 bollen tegen elkaar aan. Laat de chocolade in de
koelkast opstijven. Bestuif de sneeuwballen royaal met poedersuiker en een
snufje kaneel.
Slagroomijsbonbons
Ingrediënten
250 gram bittere chocolade, 40 gram witte basterdsuiker, 1/4 liter
slagroom
Bereiding
Breek de chocoladerepen in stukjes en smelt ze au bain marie. Laat de
chocolade afkoelen tot ze handwarm is. Sla de room samen met de
basterdsuiker stijf en roer dit door de chocolade.
Doe dit mengsel in een spuitzak en spuit, op een met folie bedekte plaat,
kleine rozetjes. Zet ze in de vriezer weg om ze door en door koud te laten
worden.
Glühwein
Ingrediënten
6 kruidnagels, 1 citroen, 1/4 l water, 150 gram basterdsuiker, 1 liter
rode wijn, 6 schijven citroen
Bereiding
Steek de kruidnagels in de citroen. Breng het water met de citroen aan de
kook en laat het 45 minuten trekken. Haal citroen uit het water, voeg de
suiker en de wijn toe en breng de drank tegen de kook aan.
Schenk de hete wijn in glazen en doe in ieder glas een dun schijfje citroen.
Banketstaaf met appel en rozijnen
Ingrediënten
6 plakjes bladerdeeg, 300 gram amandelspijs, 1 appel, 1 eierdooier, 1/2
eetlepel citroensap, 3 eetlepel rozijnen, 2 eetlepel paneermeel, 1 eetlepel
kofieroom, boter voor het invetten
Bereiding
Ontdooi het bladerdeeg en verwarm de oven voor op 225 graden C. Roer de
spijs met vork los in een kom. Schil de appel en rasp die erboven. Voeg de
eierdooier en het citroensap roer het mengsel smeuig. Vet de bakplaat in en
leg twee rijen van drie plakjes bladerdeeg op de plaat. Bestrijk de randen
met water en plak ze aan elkaar. Verdeel het paneermeel over het bladerdeeg.
Het spijsmengsel tot twee rollen vormen en op de deeglappen leggen. Het deeg
om het spijs heenvouwen. Sluit de randen en plak de uiteinden goed dicht met
water. De sluitrand naar beneden keren en de bovenkant bestrijken met de
koffieroom.
In het midden van de oven de banketstaven in circa 25 minuten goudbruin en
gaar bakken. Nadat de banketstaven op een taartrooster zijn afgekoeld het
banket in 15 stukken van circa 4 centimeter snijden. Tot het serveren in een
goed sluitend blik bewaren
Meer links naar sites
met recepten
Kerstrecepten 2
3 gangen kerst diner
Kookotheek kerstmenu's
De vlam in de pan
Receptenrubriek
Culinaire recepten
Hoofdgerechten
Voorgerechten
Nagerechten
Bijgerechten
Warme drankjes
Kerstkalkoen
Schuimkransjes
Chocolade kerst hulst blaadjes
Cocktails met alcohol
Cocktails zonder alcohol
Hapjes en snacks
Oliebollen
Kerstkransjes
Bowl
Kerststol
Appelbeignets
Superbeignets
Restaurants
Dinnersite
|